HUONEISTOMARKKINAT LKV

HMagazine HUONEISTOMARKKINAT LKV Esillä fantastisia koteja Tulevaisuuden asuminen ja rakentaminen Mukana Suomen suosituimpiin puhujiin lukeutuva Ilkka Halava

Mitä tuleva tuo? Elämässä pääsee todennäköisemmin sinne, minne haluaa, kun tietää mihin suuntaan maailman kehityskulku etenee. Ymmärtämällä tulevaisuuden ison kuvan teet parempia ratkaisuja tänään. Edessä on haasteita, jotka ovat kaikki ratkaistavissa. Teknologian kehitys, hyvinvoinnin kasvu ja uudet innovaatiot ratkovat niin globaalit kuin paikallisetkin haasteet, kun ne valjastetaan käyttöön oikein. Ratkaisevaa on, miten kohtelemme toisiamme ja herätämme toiminnan tahtotilan. Lehden pääkirjoituksessa pohditaan asumista ja rakentamista kestävän kehityksen näkökulmasta sekä asukaslähtöisyydestä tarkasteltuna. Jaamme samalla tarinan Marttipojasta, joka sai neljä mummoa lisää. Tekstissä eksytään myös Egyptin pyramideihin, minkä jälkeen palataan takaisin Turun Seurahuoneella kuultuihin ajatuksiin. HMagazine tarjoilee kauniita ja kaikenlaisia koteja katseltavaksi. Pääkirjoituksen lisäksi luvassa on kolme eri artikkelia, joissa esiintyvät Aura Rakennus, Oikotie ja LVILimino. Mukavia lukuhetkiä! Vietät lähes koko ikäsi erilaisten rakennusten sisällä ja niiden ympäröimänä. Kaupunkikehitys on keskeisessä asemassa, kun pohditaan, miltä tuleva elämänlaatu näyttää Turussa tai missä tahansa kaupungissa. Järjestimme helmikuussa intensiivisen tulevaisuusillan Turun Seurahuoneella, jonne kutsuimme rakennusyhtiöiden edustajia ja eri toimenkuvan omaavia yrittäjiä sekä ammattilaisia, jotka vaikuttavat Turussa ja sen lähikunnissa asumisen ja rakentamisen toimialoilla. Illan tarkoituksena oli kirkastaa yhdessä tulevaisuuden kokonaiskuva ja selvittää samalla, miten voi kasvaa oman kohtalonsa kapteeniksi. Tulevaisuusillan pääpuhuja oli Suomen kärkipuhujiin lukeutuva Ilkka Halava. Tulevaisuustutkija Ilkka kehotti meitä nostamaan lentokorkeutta. Nostetaan siis tarkastelutasoa. Meillä on Suomessa riittävästi tietoa ja myös osaamista rakentaa innovatiivisella tavalla, joka on teknisesti kehittynyttä, kestävää ja muotokieleltään kaunista. Betonilähiöiden rakentaminen päättyi jo kauan aikaa sitten, mutta silti rakentaminen laahaa maailman kehityksestä liikaa jäljessä. Tulevaisuuden asuminen ja rakentaminen www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 HMagazine Ilkka Halava, tulevaisuustutkija, Keynote speaker "Tulevaisuustutkija Ilkka kehotti meitä nostamaan lentokorkeutta." Kaupungit ja kaupunkiympäristö luovat perustan ihmisen elämälle.

Isompi näkökulma Kestävän kehityksen mittaristoa on tuotava vahvemmin rakentamisen suunnittelupöydille. Tiedetään, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja se, miten jokin rakennus näyttäytyy niin vastuullisuuden perspektiivistä kuin yksittäisen loppukäyttäjän tyytyväisyydestä tarkasteltuna, päätetään monilta osin ennen kuin yhtään paalua isketään maahan. Moninäkökulmaisuuden nousu rakennushankkeiden budjetoinnin ja kehitystyön keskiöön kysyy läsnäoloa isompien teemojen olemassaolosta. Keskusteluun on pyydettävä myös näkökantojen ilmaisijoita “reunoilta”, jotta keskustelusta ei tule vain itsensä kaikukammio. Taloyhtiöissä yhteiset, jaetut tilat ovat nostaneet suosiotaan jo vuosien ajan. Monissa kerrostaloissa on pesutupia ja yhteissaunoja, joissakin jopa kuntosaleja ja yhteisiä kattoterasseja. Helsingissä sijaitseva Malta-talo, jossa on noin 500 neliötä vapaita jaettuja tiloja, toimii hienona esimerkkinä loppukäyttäjälähtöisestä asumisesta. Malta-talossa asukkailla on mahdollista viettää aikaa yhteisessä takkahuoneessa, kattoterassin viherhuoneessa tai järjestää leffailta monitoimisalissa, jonne voidaan kokata eväät yhtiön ammattitason keittiössä. Voisimmeko rakentaa enemmän vastaavanlaisesti, jolloin asukaslähtöisyys nousee uudelle tasolle? Jo olemassa olevia rakennuksia voi jälleenmuokata vastaamaan talossa asuvien tämän päivän tarpeita. Taloyhtiöissä on potentiaalia modulatiivisuuteen. Nykyisten tilojen uusiokäyttö sekä uudisrakentamisen uudelleenajattelu ratkaisevat, miten tyytyväisiä me kaupungeissa vietettyyn aikaan olemme ja millaisia mielenmaiseman jälkiä ympäristö meihin luo. www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Tulevaisuusillan kaltaiset tapahtumat tuovat ihmisiä yhteen ja auttavat toimialan kehityksessä. Turun Seurahuoneella oli paikalla noin 90 ihmistä. "Taloyhtiöissä on potentiaalia modulatiivisuuteen." Tilaisuudessa kuultiin useita puheenvuoroja. Kuvassa toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Ratkaisut löytyvät läheltä Helmikuussa Helsingin Sanomat uutisoi 2-vuotiaasta Martti pojasta, joka sai neljä mummoa lisää. Helsingin Tapaninkylässä asunut Minna Paavola keksi kysyä taloyhtiön WhatsApp-ryhmässä hoitoapua silloin tällöin. Ensin Paavola oli ajatellut, ettei kehtaa pyytää apua. Yllätys oli suuri, kun taloyhtiöstä ilmoittautui neljä naapurin mummoa, jotka kertoivat hoitavansa lasta mielellään. Näin syntyi “Martin hoitorinki”, jossa naapurit varaavat hoitovuorot minuuteissa. Edeltävä esimerkki pureutuu suoraan asumisen älykkäisiin, inhimillisiin oivalluksiin. Kuinkahan monessa talossa asuu joskus yksinäisyyttä tuntevia ihmisiä, jotka voisivat olla naapurilleen avuksi ja itselleen iloksi, yksinkertaisesti kohtaamalla toisiaan uudella tavalla? Hyväsydämisyyttä on enemmän kuin usein ajatellaan. Taloyhtiön yhteiset tilat ovat omiaan lisäämään hyvinvointia rakennetussa ympäristössä ja edesauttavat yllättävien kohtaamisten ja yhdessäolon mukana tuomia monipuolisia hyötyjä. Tulevaisuusillassa oli mukana myös Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sekä Oma Sp:n aluejohtaja Markus Lauri. Tuomas toi pöytään oman arvionsa asuntomarkkinoiden näkymistä Suomessa. Kuluttajien ostovoiman odotetaan kasvavan tämän vuoden aikana. Korontarkistuspäivät tulevat todennäköisesti myös olemaan positiivisia hetkiä negatiivisten sijaan.

Ihminen, teknologia ja toimintavapaus Markus Lauri esitti digitalisaation viimeisintä kehityskulkua pankkisektorilla ja korosti, miten Oma Sp:n toiminnassa panostetaan aivan simppeliin perustekijään eli ihmisen palvelemiseen. Digitalisaatio on tuonut paljon hyvää ja tarvittavaa automaatiota palveluihin alasta riippumatta, mutta se ei tule korvaamaan täysin ihmistä. Ainakin tällä hetkellä on suureksi eduksi, että pankista tavoittaa esimerkiksi rahoituspäätöksiä tekevän henkilön silloin kun oma lainatarve asuntoa vaihtaessa on ajankohtainen. Egyptin pyramidit rakennettiin tuhansia vuosia sitten, ja ne ovat yhä pystyssä. Esimerkiksi Turussa osa rakennuksista kestää 40 vuotta, jonka jälkeen ne on joko purettava tai saneerattava täysin. Teemmekö jotain väärin? Entä jos alkaisimmekin rakentaa jälleen henkeäsalpaavan upeita ja kestäviä rakennuksia, jotka on suunniteltu jopa satojen vuosien perspektiivillä, eikä 5 vuoden toimintasuunnitelmia katselemalla? Ainakin jälkipolvet kiittävät häntä, joka näkee omaa ruutuaan pidemmälle. Pyysimme Ilkka Halavalta vielä kommentit loppuun. Tulevaisuustutkija tiivistää ajatuksiaan: ” Eniten toivon, että rakentamisen vapausasteet kasvaisivat sitä enemmän mitä kauempana ollaan kaupunkien keskustoista. Samoin monimuotoisuuden ja luovuuden lisäämisen aika rakentamisessa on nyt, kun Suomi on länsimaistumassa ja maa alkaa muistuttamaan markkinataloutta.” Ilkka tietää mistä puhuu. Turhamaisen sääntelyn purkaminen, miten saa rakentaa, vaikka kaupungin laitamille erämaahan, metsän keskelle ja ketään häiritsemättä, voisi lisätä luovuutta ja vapauden lisäksi kekseliäisyyttä. Rakennusala kuten moni muukin ala tarvitsee kestävää piristystä innovaatiotyöhön. Kyllä me Suomessa osataan nämä jutut. On aika herätä talvihorroksesta. Kirjoittanut Henri Koski, Kehitysvastaava henri.koski@huoneistomarkkinat.com Voit laittaa palautetta sähköpostilla, keskustelemme mielellään kirjoituksen teemoista ja uusista ideoista. Lähteet: www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000010208161.html “Martti sai neljä mummoa lisää" www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kierros-yhteisotalossa-avasi-silmat-uudenlaiselle-asumiselle-yovieraille-ja-viherpeukaloille-omat-huoneensa/7072350 "Kierros yhteisötalossa avasi silmät uudenlaiselle asumiselle – yövieraille ja viherpeukaloille omat huoneensa" www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Turku tarvitsee uudenlaisia keskusteluareenoita ja kokoontumisia, joissa innovoidaan ja oivalletaan yhdessä. Nämä toimivat alustana päätöksenteolle ja rakentavalle keskustelulle. Helmikuun tulevaisuusillassa jaettiin viimeisintä informaatiota asumisen ja rakentamisen teemoista. Rento mutta keskittynyt tunnelma, sekä ajankohtaiset näkökulmat, kirkastivat paikalla olleiden käsitystä tulevasta. "Egyptin pyramidit rakennettiin tuhansia vuosia sitten, ja ne ovat yhä pystyssä."

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Nyt on poikkeuksellinen mahdollisuus päästä osaksi Boren tarinaa, sillä kiehtovasta yhtiöstä julkaistiin myyntiin kaksi erillistä kohdetta. Toinen soveltuu asuinkäyttöön ja toinen tasokkaaksi liiketilaksi. Raamikas kerrostalo kuuluu vahvasti turkulaiseen katukuvaan Aurajoen rannalla, jonne se valmistui vuonna 1930. Klassismia edustavan rakennuksen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto Jung & Jung. Veljekset Valter ja Bertel Jung ovat suunnitelleet monia tunnettuja kohteita. Turussa Rettigin palatsi ja Helsingissä ikoninen Hotelli Torni lukeutuvat näihin. Yhtiön tiloissa toimi höyrylaivayhtiö Boren pääkonttori 1970-luvulle asti, ja talo saikin nimensä laivanvarustamon mukaan. Rakennuksen vaikuttavuudesta viestii myös kadun toiselta puolelta löytyvä Borenpuisto. Asunto Oy Borenranta Ylväs kattohuoneisto jakautuu koreasti kahden ylimmän kerroksen tiloihin. Luvassa on ensiluokkaista asumista ja kaupungin parhaita näkymiä jokirantaa pitkin. Wäinö Aaltosen museo, jokilaivat ja Turun Kaupunginteatteri pilkottavat ikkunoista. Arkkitehtonisesti vaikuttavat piirteet tekevät asumisesta innostavaa. Alemmassa kerroksessa on kolme makuuhuonetta ja ullakon puolella yksi makuuhuone. Saunaosastolta voi siirtyä takkahuoneeseen nauttimaan olostaan tai käydä parvekkeella katsomassa pimenevää iltaa, ja ihailla virtaavan joen aaltoja. KT KESKUSTA | Linnankatu 36 B, 20100 Turku 250 m² | 4h+k+vh+ph+2wc+khh+parveke+ullakkohuoneisto F2013 | Mh. 1 404 454 € Vh. 1 645 000 € Arto Koski 040 7799 501 | arto.koski@huoneistomarkkinat.com Ainutlaatuinen liikehuoneisto tarjoaa innoittavan ympäristön liiketoimintojen hoitamiseen. Oma sisäänkäynti ensimmäisessä kerroksessa johdattaa asiakkaat elegantteihin puitteisiin. Erillisiä työhuoneita löytyy useampi, ja iso neuvottelutila näyttävällä lasikatolla vastaa vaativampaankin makuun. Tämä kohde sopii erinomaista lokaatiota sekä historiallista rakennusta arvostaville. LIIKETILA KESKUSTA | Läntinen rantakatu 35 G, 20100 Turku 244 m² | 3xtyöhuone+työhuone/keittiö+neuvottelutila+2xwc F2013 | Mh. 446 034 € Vh. 708 640 € Arto Koski 040 7799 501 | arto.koski@huoneistomarkkinat.com Liiketilat Boresta? Koti Boresta?

Asuntomarkkinassa on eletty erityisen haastavia aikoja johtuen koronakriisistä, korkojen noususta ja epävakaasta turvallisuustilanteesta maailmalla. Tulevaisuutta on hankala ennustaa ja taustalla olevan pitkän poikkeusajan myötä selkeää jatkumoa perustuen viimeisimpien vuosien vertailuun on vaikeaa tehdä. Asuntomarkkinan on ennustettu vilkastuvan kun korkotaso laskee. Asuntoja etsitään nytkin aktiivisesti, eli kysyntä on edelleen korkealla tasolla. Oikotiellä vierailee noin 1,1 miljoonaa käyttäjää joka viikko. Myytäville asunnoille on paljon kiinnostusta markkinassa, mutta ostopäätöstä harkitaan nyt pidempään. Välittäjille lähetettyjen yhteydenottojen määrä on kuitenkin ollut merkittävässä kasvussa jo viime vuoden lokakuusta alkaen. Yhteydenottoja tehdään nyt yli 20% enemmän kuin vastaavaan aikaan aikaisempana vuonna. Oikotien teettämän tutkimuksen mukaan 14% suomalaisista aikuisista harkitsee asunnon ostamista juuri nyt. Mihin asuntomarkkina on menossa markkinapaikan näkökulmasta? Teknologia kehittyy nopeasti myös asuntomarkkinassa. Tekoälystä puhutaan nyt lähes jokaisessa foorumissa ja siitä on tullut jopa mainossana kuvaamaan yrityksen kykyä pysyä ajan hermoilla. Tulevaisuudessa tekoälyn ennustetaan olevan yrityksille perusedellytys, ei niinkään kilpailuetu. Tekoälyn potentiaalia hyödynnetään vielä toistaiseksi rajatusti. Kiistattomien hyötyjen lisäksi tekoälyyn liittyy myös laajempia kysymyksiä datan keräämisestä ja hyödyntämisestä, yksityisyydestä sekä tietosuojasta. Uudet teknologiat mahdollistavat markkinapaikoilla muun muassa tehokkaamman markkinoinnin kiinteistönvälittäjille, personoidumman hakukokemuksen ja tuen suoraviivaisempaan päätöksentekoon ostajille. Asunnon ostaminen on yksi suurimpia ellei suurin investointi ihmisten elämässä. Erityisesti ensimmäisen asunnon hankintaan liittyy paljon epävarmuuksia. Omaa kotia ostettaessa vaatimukset ovat hieman erilaisia kuin sijoitusasunnon ostossa, vaikka molemmissa taloudellinen turva onkin tärkeässä roolissa. Markkinapaikkojen rooli tulee olemaan myös tulevaisuudessa kiinteistönvälittäjien työn tukemisessa. Tarjoamalla välittäjille suurimman määrän potentiaalisia ostajia sekä parhaat työkalut, ja auttamalla ostajaa päätöksenteossa, markkinapaikat pitävät asuntomarkkinan tehokkaasti käynnissä. Markkinapaikkojen rooli välittäjien hankinnan tukemisessa on ja tulee olemaan merkittävä myös tulevaisuudessa, koska markkinapaikat tavoittavat tehokkaasti ihmiset jo asunnon hankinnan haaveiluvaiheessa. Turvallisuus, kestävä kehitys ja laadukkuus ovat meillä Oikotiellä markkinapaikan tärkeimpiä arvolupauksia myös tulevaisuudessa ja niiden tärkeys jopa vahvistuu teknologian kehittyessä. Energiatehokkuus nousee esiin kuluttajien vaatimuksissa Energiahintojen kasvu näkyy myös kuluttajien asuntohaussa ja asuntojen myyntiajoissa. Suoralla sähkölämmityksellä olevia asuntoja on ollut haastavaa myydä viime aikoina ja myyjät ovat kehitelleet porkkanoita ostajalle tarjoutumalla maksamaan esimerkiksi sähkölaskut ensimmäiseltä vuodelta. Takka ja maalämpö ovat kymmenen käytetyimmän hakusanan joukossa ostajien etsiessä koteja Oikotiellä. Sähköhinnat eivät ole ainoa syy etsiä energiatehokkaita asuntoja. Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat kuluttajille myös tärkeitä arvovalintoja. Kirjoittaja: Business Director Nordic, Real Estate, Anna Leinonen " Takka ja maalämpö ovat kymmenen käytetyimmän hakusanan joukossa ostajien etsiessä koteja Oikotiellä." www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Käytettyjen asuntojen markkinassa valoa tunnelin päässä

KOTI KAUPUNGIN SYKKEESSÄ Kuusikerroksinen Asunto Oy Turun Arthur rakennetaan bulevardimaisen Puistokadun varrelle ydinkeskustan nurkille. Kotien suunnittelussa on panostettu tavanomaista enemmän asumismukavuuden edistämiseen – ikkunapinta-alaa on paljon, mikä mahdollistaa runsaan luonnonvalon, ja pohjaratkaisuja yhdistää selkeys sekä helppo kalustettavuus. Yhtiön lämmityksestä vastaa energiatehokas maalämpö, ja katolle sijoitetaan aurinkopaneelit. Energialuokka A2018. Ennakkomarkkinointikohteessa on 38 huoneistoa. Esimerkkiasunnot: 1h+kt+ransk. parv 24,5 m² Mh. 42 088 € Vh. 109 500 € 2h+kt+parv 43,5 m² Mh. 59 385 € Vh. 154 500 € 3h+kt+s+vh+parv 71,5 m² Mh. 115 118 € Vh. 299 500 € Valinnainen vuokratontti, lunastushinta n. 1 405 € / m² Puistokatu 16c, 20100 Turku www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Toki jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä ja monella voi olla omakohtaista kokemusta rakentamisen laadun epäkohdista. Asuntoihin liittyvästä keskustelusta tekee erityisen intensiivisen se, että puhutaan ihmisille rakkaista kodeista, joissa vietetään suurin osa ajasta. Siitäkin huolimatta tämänkaltainen kirjoittelu tuntuu usein kohtuuttomalta, kun mietitään sitä työmäärää, mikä jokaisen asuntoprojektin kohdalla meillä Aura Rakennuksella tehdään rakentamisen laadun ja asukaskokemuksen parantamiseksi. Yhä useammin nykyaikaisessa rakentamisessa keskitytään rakenteiden laadun, kestävyyden ja pitkäikäisyyden lisäksi myös muihin ympäristötekijöihin. Omissa kohteissamme panostamme eritysesti rakennusten energiatehokkuuteen, elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen sekä kestäviin ja päästöttömiin sisämateriaaleihin. Kohteemme suunnitellaan pääsääntöisesti A-energialuokkaan ja rakennuksen hiilijalanjäljen pienentämiselle asetetaan tavoitteet. Laadukkaalla suunnittelun ohjauksella näiden asioiden huomioiminen jo hankkeen alkuvaiheessa luo pohjan toteuttaa ympäristölle ystävällisempiä ratkaisuja hallitusti sekä kustannustehokkaasti. Rakentamisen ympäristöluokituksen myötä tutkitaan paljon muitakin vastuullisen rakentamisen näkökulmia kohdekohtaisesti, kuten parempaa sisäilman laatua, luonnonvalon määrän lisäämistä oleskelutiloissa ja rakennusten akustisia ominaisuuksia, vain muutamia mainitakseni. Olemme aktiivisesti vertailleet eri ympäristöluokitusten soveltuvuutta asuinrakennushankkeisiimme ja päätyneet omissa RS-kohteissamme käyttämään systemaattisesti kotimaista Rakennustiedon ympäristöluokitusta. Tässä ympäristöluokituksessa huomioidaan parhaiten kansalliset lait ja asetukset sekä asunnon loppukäyttäjän näkökulmat asunnon terveellisyyden ja viihtyvyyden osalta. Meidän mielestämme erityisesti käyttökokemuksen parantaminen on ollut erinomainen lähtökohta ympäristöystävällisempään ja vastuulliseen rakentamiseen. Asunnon ostajalle ympäristöluokiteltu rakennus tuo varmennettua tietoa kestävästä rakentamisesta. Kohteissamme käytettävien uusiutuvien energiamuotojen kuten maalämmön ja aurinkoenergian hyödyntäminen tuovat selvää säästöä asumiskustannuksiin. Lisäksi kestävien rakenteiden sekä rakennusosien käyttäminen pienentää tulevaisuuden korjauskustannuksia. Toisaalta asunnon ostajalle on jo nyt tarjolla myös edullisempia lainoja asuntokohteisiin, jotka ovat esimerkiksi ympäristöluokiteltuja. Vaikka vastuullisuudesta puhuttaessa usein huomio kiinnittyy yksinomaan ympäristövastuullisuuteen, yhtä lailla vastuullisuuteen liittyy myös sosiaalisen vastuun kantaminen sekä hyvä hallintotapa. Näiden yhdistämiseen ja hyvien ratkaisujen todentamiseen kohdetasolla, rakennusten ympäristöluokitukset ovat yksi hyvä keino. Aura Rakennuksella ympäristöluokitellut asuinrakennukset ovat jo nykypäivää. Ympäristöluokitusten avulla voimme rakentaa kestävämmin niin ympäristön kuin asunnoista koteja tekevien ihmistenkin näkökulmasta. Tämä on meidän tapamme tehdä tulevaisuuden kestävää rakentamista. Kirjoittajana Anssi Virkki Kehitysinsinööri Aura Rakennus Myynti ja lisätiedot: Terhi Lähteenoja p. 044 725 4338 | terhi.lahteenoja@aurarakennus.fi | Aura Rakennus Länsi-Suomi Oy Aura Rakennus - Tulevaisuuden kestävää rakentamista Mitä tämänhetkisessä asuntorakentamisessa arvotetaan? Pystyykö rakennusala vastaamaan vihreän siirtymän vaatimuksiin? Erityisesti sosiaalisen median kanavien kautta voi päivittäin lukea ihmisten näkemyksiä ja kokemuksia nykypäivän asuntorakentamisesta. Harvemmin kirjoittelun sävyä voi kuvailla lämminhenkiseksi. Määrä korvaa laadun ja rakennukset puretaan kuitenkin viimeistään kolmenkymmenen vuoden päästä rakentamisesta, kuten useille 1980-luvulla rakennetuille rakennuksille on jo käynyt. Aura Rakennuksen ympäristöpolitiikkaan kirjattiin jo yrityksen varhaisessa vaiheessa, että rakennushankkeissa käytetään rakentamisen ympäristöluokituksia. Rakentamisessa, erityisesti julkisissa hankkeissa ja toimitilarakentamisessa ympäristöluokituksia on käytetty jo vuosikaudet, mutta asuinrakennuksissa ympäristöluokitukset ovat verrattain uusi asia. Yleisesti käytettäviä rakentamisen ympäristöluokituksia ovat kansainväliset LEED ja BREEAM, pohjoismainen Joutsenmerkki sekä suomalainen Rakennustiedon ympäristöluokitus. Eri luokituksissa painotetaan hieman eri ympäristöasioita, kuten sijaintia, käytettäviä materiaaleja, elinkaaren hiilijalanjälkeä, vedenkäytön tehokkuutta ja sisäilman laatua. Täyttääkseen ympäristöluokituksen kriteerit, täytyy usein suunnitella ja rakentaa kohdetta jollain tavalla paremmin kuin on laissa ja asetuksissa säädetty. Kaikille ympäristöluokituksille yhteistä on myös se, että kohteessa käytetyt ratkaisut varmennetaan kolmannen, puolueettoman osapuolen toimesta. Näin toteutus voidaan myös osoittaa esimerkiksi rakennuksen loppukäyttäjälle ja osaltaan pienentää viherpesun riskiä.

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Upeita rivitaloja Raadelmanrantaan Haluaisitko nauttia ainutlaatuisesta merimaisemasta Raadelmanrannan parhailla paikoilla? Kaarinan hienolle Raadelmanrannalle nousee uusia lämminsävyisiä rivitaloja merellisyyttä ja omaa rauhaa arvostaville.Tontti sijaitsee aivan alueen eturivissä, ja yhtiön kaikista asunnoista on avara merinäkymä. Rauhoittava ja turvallinen ympäristö tarjoaa miljöön toimivalle arjelle niin pariskunnille kuin lapsiperheille. Raadelmanrannassa koulu ja päiväkoti ovat sopivan lähellä. Vapaa-aikaa rikastavat uimaranta, venelaituri, tenniskenttä sekä huikeat lähimetsät. Kohteen lämmitysmuotona on ekologinen ja energiatehokas maalämpö. Energialuokka A2018. Lisätiedot ja myynti: Marko Karppinen | 040 7799 502 marko.karppinen@huoneistomarkkinat.com Janita Kettunen | 040 7799 046 janita.kettunen@huoneistomarkkinat.com Terhi Lähteenoja | 044 725 4338 terhi.lahteenoja@aurarakennus.fi 77,5 m² 3h+kt+s Mh. 131 782 € Vh. 329 500 € 104 m² 4h+kt+s Mh. 175 808 € Vh. 439 500 € 135 m² 5h+kt+s Mh. 223 818 € Vh. 559 500 € Ennakkomarkkinoinnissa As Oy Kaarinan Staagi Asunnoista on jo varattu 4/7, varaa pian omasi! Valinnainen vuokratontti, lunastushinta n. 224 € / m² Hartmanintie 17 b, 21500 Kaarina

Kevät etenee ja kesäkin alkaa suunnitelmien kautta virkistämään mieltä. Palataan hetkeksi siihen, mitä voimme oppia talvesta tulevaisuutta ajatellen. Tammikuussa paukkupakkaset saivat aikaan putkirikkoja eri puolella Suomea. Turussa esimerkiksi Luostarinvuoren Lyseo joutui sulkemaan ovet oppilailtaan, koska vessat eivät toimineet putkirikon takia. Finanssiala Ry:n tilastojen mukaan vesivahingoista aiheutuvia korvauksia maksetaan noin 160 miljoonan euron edestä vuosittain. Korvattavia vuotovahinkoja on noin 37 000 kappaletta vuosittain, joka tarkoittaa noin sataa vahinkoa päivässä. Suomalaisille talvi on tuttu koitos ja hienosti siitä yleensä selvitään valoa kohti. Mutta varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä olisi fiksua tarkistaa putkien kunto ennen kun vedet on sylissä. Putket kuluvat tavallisessa käytössä, ja yli 30 vuotta vanha käyttövesiputki alkaa olla jo riski vuodenajasta riippumatta. Finanssialan selvityksen mukaan keinot vuotovahinkojen torjumiseksi ovat oikea-aikainen putkiremontti ja astianpesukoneiden oikeanlainen asennus, valvottu käyttö sekä uusiminen ennen käyttöiän loppumista. EteläSuomessa toimiva LVI-Limino Oy tekee käyttövesiputkiston ja viemäreiden kartoituksia maksutta Turun alueella. Viemärien saneeraukset yritys toteuttaa sukituksella, joka on kustannustehokas ja huoleton tapa nykyaikaistaa viemärit talon rakenteita rikkomatta. Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Yhtenä keinona tavoitteen saavuttamiseksi kannustetaan pientaloja vaihtamaan öljylämmitys kestävämpiin lämmitysmuotoihin. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) myöntää suosittuja 4 000 ja 2 500 euron avustuksia öljylämmityksestä luopuville pientalojen omistajille. Avustusta on hakenut syksystä 2020 alkaen yli 32 000 pientalon omistajaa. ELY-keskus on tehnyt kaikkiaan noin 30 400 avustuspäätöstä, joista 88 % on ollut myönteisiä. Tukea riittää tällä hetkellä vielä liki 9 000 omakotitalon tai paritalon remonttiin. LVI-Limino Oy työllistää monta kokenutta LVI-asentajaa, jotka auttavat kaikissa putki-, lämmitys- ja LVI-alan töissä. Käy tutustumassa nettisivuilla lisää; Limino.fi. Lähteet: www.yle.fi/a/74-20068240 "Putket pamahtelevat nyt rikki – nopeasti lauhtuva sää tekee tuhoja eri puolilla maata" www.finanssiala.fi/aiheet/palo-murto-vuotovahingot/#/ www.sttinfo.fi/tiedote/70113181/lahes-27-000oljylammityksen-vaihtajalle-on-myonnetty-ely-keskuksenavustus-tukea-riittaa-viela-liki-9-000-omakotitalon-taiparitalon-remonttiin?publisherId=69817869 www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Yhteystiedot 010 2000 190 asiakaspalvelu@limino.fi Sukitusmenetelmän hyviä puolia ● Sukitus ei vaadi purkutöitä ● Sukituksen kesto vain 3-5 päivää ● Talossa voi asua koko remontin ajan ● Remontti tehdään rakenteita rikkomatta ● Kestävä ja pitkäikäinen lopputulos, 50 vuotta ● Vesivahingon riski poistuu ● Sukituksessa on 20 vuoden järjestelmätakuu Putkimiestä ei tarvitse pelätä - Osaamisena lämmitys- ja vesijohtotekniikat

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 KT KESKUSTA Yliopistonkatu 27 b A, Turku Rv. 1927 | 199 m² | 5h+k Ei etod. | Vh. 810 000 € Sovi es. Katriina 040 3002 311 Idyllistä tunnelmaa Helppoa asumista kaupunkiympäristössä RT HIRVENSALO Laitainen 7, Turku Rv. 1997 | 78 m² 3h+k+s+var C2018 Vh. 268 000 € Sovi es. Pia 040 7799 507 Puutalo PORT ARTHUR Sairashuoneenkatu 19 D, Turku | Rv. 1904 40 m² / 94 m² 3-4h+k+s | Ei etod. Mh. 215 195 € Vh. 219 500 € Sovi es. Henri 040 7799 509 Puutalo PORT ARTHUR Puutarhakatu 23, Turku Rv. 1910 | 73 m² 2h+oh+k | Ei etod. Mh. 180 429 € Vh. 185 000 € Sovi es. Kaleva 040 7799 504 Puutalo PORT ARTHUR Rauhankatu 31 A, Turku Rv. 1908 | 25 m² / 54 m² | Tupak.+mh+ makuutila+s+ask.h.+var Ei etod. Vh. 205 000 € Sovi es. Nikke 040 7799 503 KT KAKOLA Graniittilinnankatu 2 A, Turku Rv. 1911 | 134 m² | 5h+k+s+parveke B2018 | Vh. 648 000 € Sovi es. Marko 040 7799 502 KT KESKUSTA Linnankatu 5 C, Turku | Rv. 1957 126 m² | 5h+k+kaksi parveketta E2007 | Mh. 364 820 € Vh. 410 000 € Sovi es. Arto 040 7799 501 KT KESKUSTA Humalistonkatu 1b A, Turku | Rv. 2012 99 m² | 3h+k+s+lasitettu parveke B2018 | Mh. 212 531 € Vh. 449 000 € Sovi es. Mika 040 7799 548 KT KESKUSTA Maariankatu 8 D, Turku | Rv. 1958 87 m² | 3h+k+parveke F2013 | Vh. 268 000 € Sovi es. Katriina 040 3002 311 KT MARTTI Itäinen rantakatu 60 C, Turku | Rv. 2003 76 m² | 3h+k+s+parveke F2013 | Vh. 378 000 € Sovi es. Arto 040 7799 501

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 OKT KÄHÄRI Itäpellontie 4, Turku | Rv. 1963 175 m² / 375 m² | 6h+k+s B2018 | Mh. 525 000 € Sovi es. Arto 040 7799 501 OKT NUMMI Vanha Hämeentie 102, Turku Rv. 1952 | 155 m² | 6h+k+s C2018 | Mh. 319 000 € Sovi es. Pia 040 7799 507 OKT YLI-MAARIA Keväänkorvankatu 2, Turku | Rv. 1999 154 / 188,5 m² | 5-6h+oh+k+s C2018 | Vuokratontti | Mh. 325 000 € Sovi es. Kaleva 040 7799 504 OKT RIIHIKOSKI Jalkalantie 70 B, Riihikoski | Rv. 2016 353 m² / 492 m² 8h+k+s+parveke+terassi B2013 Mh. 965 000 € Sovi esittely Kaleva 040 7799 504 OKT PLÄKKIKAUPUNKI Katontekijänkatu 4a, Turku | Rv. 2007 206 m² / 224 m² 8h+k+s+parveke+ ullakko+var | B2018 Mh. 478 000 € Sovi esittely Henri 040 7799 509 tai Marko 040 7799 502 OKT PIIKKIÖ Metsävuorentie 1, Kaarina | Rv. 2013 204 m² / 362 m² 6h+k+s+kuntoiluh.+var A2018 Mh. 869 000 € Sovi esittely Arto 040 7799 501 OKT NUOLEMO Ruukkikuja 10, Lieto Rv. 2013 198 m² / 298 m² 6h+k+s+var. | B2018 Mh. 656 000 € Sovi esittely Marko 040 7799 502 Tilavat kodit perheille OKT PAPINSAARI Rovastinkatu 9, Turku | Rv. 2007 136 / 180 m² | 4h+k+s+vierash. | D2018 Mh. 509 000 € Sovi es. Marko 040 7799 502 OKT PIKISAARI Fregattikatu 4, Turku | Rv. 1865 127 / 198 m² | 4h+k+erill. ulkorak. B2018 | Vuokrat. | Mh. 610 000 € Sovi es. Arto 040 7799 501 PT VÄINÖLÄ Kristofferinkatu 6 A, Naantali | Rv. 1966 | 384 /397 m² | 5h+k+kuntoilutila C2018 | Vh. 495 000 € | Sovi es. Arto 040 7799 501, Rani 040 7799 511 PT KÄRKI Alakyläntie 23 A 2, Kaarina | Rv. 2012 120,5 / 131 m² | 4h+k+s A2007 | Mh. 389 000 € Sovi es. Kalle 040 7799 508 RT HIRVENSALO Arolankaari 12 A, Turku | Rv. 2012 129 m² | 5h+k+s+ter.+parv. C2013 Vh. 398 000 € Sovi es. Janita 040 7799 046 tai Marko 040 7799 502 RT HIRVENSALO Arolankaari 12 C, Turku | Rv. 2012 110 m² | 4h+k+s+ter.+parv. | C2013 Vh. 388 000 € | Sovi es. Janita 040 7799 046 tai Marko 040 7799 502

www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 Uusimmat kohteet KT RAUNISTULA Raunintie 5 A, Turku | Rv. 2005 65,5 m² | 2h+k+s+lasitettu parveke E2018 | Vh. 235 000 € Sovi es. Kalle 040 7799 508 KT ITÄINEN KESKUSTA Itäinen Pitkäkatu 78 B, Turku | Rv. 1973 62,5 m² | 3h+k+lasitettu parveke D2018 | Mh. 217 845 € Vh. 228 000 € Sovi es. Nikke 040 7799 503 OKT HUHKOLA Hillerinkuja 16, Turku | Rv. 1988 187 m² | 4h+k+s+var | Vuokratontti D2018 | Mh. 205 000 € Sovi es. Kalle 040 7799 508 PT VANHALINNA Nenärengas 1 A, Lieto | Rv. 2021 | 89 m² 4h+k+s+ lasit. parv. +ter.+var B2018 | Vh. 318 000 € Sovi es. Janita 040 7799 046 tai Marko 040 7799 502 Puutalo KAKOLANMÄKI Malminkatu 2a A, Turku | Rv. 1902 48 m² | 2h+tupakeittiö+var+patio B2018 | Vh. 229 000 € Sovi es. Rani 040 7799 511 OKT PJUKALA Rahkasammalentie 12, Parainen | Rv. 1985 88 m² / 137,5 m² | 3h+k+s+var D2018 | Mh. 148 000 € Sovi es. Rani 040 7799 511 KT KESKUSTA / LINNANFÄLTTI Fleminginkatu 7 A, Turku | Rv. 2020 26 m² | 1h+avok+ranskalainen parveke B2018 | Mh. 49 595 € Vh. 137 000 € Sovi es. Nikke 040 7799 503 KT KESKUSTA Eerikinkatu 22 A, Turku | Rv. 2010 55 m² | 2-3h+k+s+ lasitettu parveke E2018 | Vh. 228 000 € Sovi es. Katriina 040 3002 311 KT ITÄINEN KESKUSTA Kaivokatu 2, Turku | Rv. 1967 118 m² | 4-5 h+k+parveke G2013 | Mh. 374 420 € Vh. 408 000 € Sovi es. Katriina 040 3002 311 PT KUUSISTO Silaksenkatu 6 A 1, Kaarina | Rv. 2017 101 m² | 3h+k+s+var+terassi C2013 | Mh. 349 000 € Sovi es. Janita 040 7799 046 RT VANHALINNA Nenärengas 9 B, Lieto | Rv. 2020 74 m² | 3h+k+s+lasitettu parv.+ter.+var B2018 | Mh. 264 659 € Vh. 279 800 € Sovi es. Marko 040 7799 502 PT VERKAKYLÄ Flanellikatu 14 A, Littoinen | Rv. 2024 103 m² / 130 m² | 4h+k+s+var B2018 | Mh. 415 000 € Sovi es. Mika 040 7799 548 KT HEPOKULTA Varkkavuorenkatu 40 F, Turku | Rv. 1971 54 m² | 2h+k+lasitettu parveke C2018 | Mh. 34 445 € Vh. 113 000 € Sovi es. Mika 040 7799 548 PT PAPINSAARI Pastorinkuja 1 B, Turku | Rv. 2019 174 m² | 6h+k+s+3terassi+var C2013 | Vh. 918 000 € Sovi es. Marko 040 7799 502

Huoneistomarkkinoiden tiimi valmiina palvelemaan ARTO KOSKI Kiinteistönvälittäjä LKV, yrittäjä arto.koski@huoneistomarkkinat.com 040 7799 501 MARKO KARPPINEN Kiinteistönvälittäjä LKV, yrittäjä marko.karppinen@huoneistomarkkinat.com 040 7799 502 KATRIINA REMAHL Kiinteistönvälittäjä LKV, osakas katriina.remahl@huoneistomarkkinat.com 040 3002 311 JANITA KETTUNEN Kiinteistönvälittäjä LKV, osakas janita.kettunen@huoneistomarkkinat.com 040 7799 046 NIKKE TOLONEN Asuntomyyjä KiLAT, osakas nikke.tolonen@huoneistomarkkinat.com 040 7799 503 KALEVA VÄHÄ-PARTA Ylempi kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, osakas kaleva.vaha-parta@huoneistomarkkinat.com 040 7799 504 PIA BJÖRN Kiinteistönvälittäjä LKV, osakas pia.bjorn@huoneistomarkkinat.com 040 7799 507 KALLE ALKIO Asuntomyyjä KiAT, osakas kalle.alkio@huoneistomarkkinat.com 040 7799 508 RANI LOHI Kiinteistönvälittäjä LKV, osakas rani.lohi@huoneistomarkkinat.com 040 7799 511 MIKA KULMALA Kiinteistönvälittäjä LKV, osakas, kumppanuuskoordinaattori mika.kulmala@huoneistomarkkinat.com 040 7799 548 HENRI KOSKI Kehitysvastaava henri.koski@huoneistomarkkinat.com 040 1530 725 PÄIVI HAIPUS Toimistokoordinaattori paivi.haipus@huoneistomarkkinat.com 040 4552 512 JULIA KOSKI Markkinointisuunnittelija julia.koski@huoneistomarkkinat.com 040 7716 107 www.huoneistomarkkinat.com Yliopistonkatu 30, 20100 Turku | 02 277 1500 joka päivä 8-20 HENRI LAAKSO Asuntomyyjä KiLAT, osakas henri.laakso@huoneistomarkkinat.com 040 7799 509 MEILLE TÖIHIN? Etsimme kiinteistönvälittäjää Lisätietoja Artolta 040 7799 501

Kotihaaveet syntyvät sydämellä ja suurella tunteella. Juuri siksi, kaikki asiakkaat ovat mielestämme aidon välittämisen sekä parhaan palvelun arvoisia. Koska tunnemme kaupungin kolkat ja kaupanteon prosessit, haluaisimme tuntea myös sinut, ja olla luottamuksesi arvoisia. Pyydä meidät maksuttomalle arviokäynnille. HUONEISTOMARKKINAT LKV 02 277 1500 tavoitat meidät joka päivä 8-20 www.huoneistomarkkinat.com | Yliopistonkatu 30, Turku

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=